1

ное

ribbon

Ликвидират домовете за изоставени бебета

Малчуганите ще бъдат връщани обратно в семействата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Министерството на здравеопазването започва процес на закриване на домовете за деца до три години обяви ведомството. Всички малчугани в тях трябва да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни през следващите 15 години, предвижда проектът „Визия за деинституционализация на децата в България”. Първите 9 дома ще бъдат закрити още в следващите пет години. Финансирането от оперативни програми  ще бъде около 26 млн. лв.

Общо 32 са домовете за деца до три години. В тях са настанени 2 334 деца, като едва 0.7% от тях са сирачета. Най-честите причини, поради които родителите изоставят децата си в домовете са социално-икономически проблеми, липса на умения или капацитет за отглеждането на малчуганите, здравословни проблеми, насилие в семейството, нежелано или преждевременно раждане.
Анализите на МЗ сочат, че при подходяща политика децата могат да се върнат в семейна среда или да се предотврати изоставянето им. Възможностите за всяко дете зависят от конкретните обстоятелства.

Повече от половината /1 260/ от децата в 32-та дома нямат увреждания. Голямата част от тях имат шанс да се върнат в биологичните им семейства. Останалите могат да бъдат настанени в приемни семейства или осиновени. В момента в страната има над 475 приемни семейства, в които живеят повече от 417 деца. През миналата година пък 800 деца са били осиновени.

Останалите 1074 от децата в домовете са с увреждания и хронични заболявания. С оглед на значителния им брой МЗ започва проверки на диагнозите, които са им поставени. Целта е да се види дали те са верни и дали децата получават адекватни грижи и лечение. Проверките ще продължат до края на месеца. След това ще се премине към изработването на индивидуални планове за възможностите за реинтеграция на всяко отделно дете.

Специално за децата с комплексни увреждания, които са около 160 и трудно могат да намерят приемни семейства, ще се изградят малки групови домове. Предвижда се изграждането и на детски консултативно-лечебни кабинети, където ще се проследява развитието на децата. В тях ще са на разположение екип от педиатър, сестра, логопед, рехабилитатор, психолог, кинезитерапевт. Ще има и центрове за здравна подкрепа на бременните и майките в риск.


Подобни публикации