26

май

ribbon

Конституцията дискриминира българите в чужбина

Поколения хора с двойно гражданство са изключени от политическо участие

Публикувано в: България;
От: pointburgas

България е „наказаният ученик” в Евросъюза. Политическата ù класа изглежда е изхабена и неспособна да приложи общоевропейските правила и изисквания, да се справи с корупцията и организираната престъпност. Това пише в отворено писмо до националния омбудсман на България френската журналистка от български произход Румяна Угърчинска.

„Безспорно в настоящата си форма и начин на прилагане и тълкуване, българската Конституция пречи на качествения подбор на българската нация. Тя изключва от политическо участие няколко поколения българи, които де факто са втора категория граждани с отнето право да се включат в събдата на родината си, наред със своите събратя и роднини”. Посочва Румяна Угърчинска по повод “грешното и вредно за България тълкуване на „двойното гражданство” и дискриминацията която то поражда”. Тя подчертава, че българите с двойно гражданство не гласуват за свои представители в Народното събрание. Те имат право да избират, но не да бъдат избирани.

Угърчинска се обръща към омбудсмана с думите: „Един от най-уважаваните български възрожденци – Георги Сава Раковски също е имал френски паспорт. Това не му е попречило да бъде основоположник на съвременната българска армия. Ето защо, от името на „двойните граждани” и многобройни поддръжници в родината, Ви призовавам да се включите активно в борбата за премахване на закостенялото и старателно поддържано недоверие между сънародниците ми от страната и тези от чужбина.”

Всички държави насърчават завръщането на емигрантите и дори привличат чуждите таланти, посочва Угърчинска и призовава българските законотворци към подобно отношение.


Подобни публикации