11

окт

ribbon

КАТ на лов за дрогирани шофьори

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Шефът на столичния КАТ Богдан Милчев е убеден, че шофьорите, употребили наркотици зад волана, са повече, отколкото тези, употребили алкохол.  За противодействие на дрогираните шофьори обаче са нужни  консумативи, с които КАТ към момента не разполага. 30 лева струва една проба за дрога. Поне 30-40 проби трябва да бъдат направени, за да се хванат двама-трима шофьори, употребили наркотици.

В момента тече обществена поръчка за оборудване на КАТ с консумативи за хващане на дрогираните шофьори. Във връзка с предстоящия зимен сезон от КАТ съветват шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си. Оказа се, че жените все по-често употребяват алкохол и въпреки това шофират, заяви Милчев.

Миналата седмица столичните катаджии са хванали 37 водачи, употребили алкохол, като от тях 5 са жени. Пътно-транспортните произшествия през септември са 1197, а от тях катастрофите с участие на жени – 197.

Въпреки това столичните пътни полицаи констатират сериозен случай с пияна шофьорка. На седми октомври те се натъкнали на жена зад волана с 3,4 промила.

Само през тази събота и неделя столичните катаджии, тръгнали на лов за пияни шофьори, са проверили общо 80 водачи от тях 14 били употребили алкохол. Общо вчера и днес до обед са проверени над 450 водачи. Вчера само 3-ма са били шофьорите, прекалили с чашката.

За сравнение Богдан Милчев посочи, че миналият понеделник подпийналите шофьори са били 6. Само днес до обед 250 шофьори са проверени в столицата като само един е употребил алкохол 0,58 промила алкохол, което според експертите по-скоро показва, че шофьорът е бил в процес на изтрезняване.

Богдан Милчев поясни, че досега катаджиите са имали по-меко отношение към жените зад волана. Тежките пътно-транспортни произшествия с участие на жени по думите му са значително по-малко отколкото с участието на мъже.

Все по-често има водачи, които отказват да дадат проба за алкохол, информира още Милчев. КАТ обаче планира строги мерки срещу тези хитреци. На тях ще им се налага най-тежкото наказание 1000 лева глоба и 18 месеца без книжка.


Подобни публикации