24

фев

ribbon

Кардиоболниците са в прединфарктно състояние

Здравната каса е орязала с 60 процента бюджетите им

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Лекарите от кардиологичната болница в Ямбол протестираха срещу орязването на бюджета на лечебното заведение с близо 60 процента. От няколко дни в клиниката са спрени плановите операции, приемат се само спешните случаи. Клиниката отказа да сключи договор със Здравната каса, тъй като с определения бюджет лекарите не могат да си вършат работата, категорична е доц. Здравка Каменова, началник клиниката.

“С новия договор Здравната каса ни разрешава да изследваме само 8 болни на денонощие. Това означава, че след осмия ние вече не можем да приемаме и инфаркт да бъде, той може и да си почине, без да му бъде оказана необходимата помощ.”, заяви тя пред БНР

През следващите дни пред областната управа в Ямбол ще има представители на лечебното заведение и ще продължи събирането на подписите в подкрепа на исканията им. За по-малко от час днес бяха събрани близо 500 подписа.

30 пациенти е върнала болницата по кардиология във Велико Търново. Преди два дни тя спря плановия прием, защото Здравната каса й намали бюджета с 60 процента. Лечебното заведение приема само спешни случаи, тъй като парите за февруари са изчерпани и има преразход от над 400 хиляди лева.

На протест пред сградата на Регионалната здравна каса медиците поискаха увеличение на бюджета на специализираната болница, за да бъдат защитени правата на пациентите за съвременно кардиологично лечение. Започна и подписка.

Специализираната болница по кардиология в Плевен днес изписа последния си пациент с тежък инфаркт и преустанови плановия прием заради липсата на средства. Свитият повече от два пъти бюджет за първото тримесечие на годината, е напълно изчерпан. Дори е установен дефицит за повече от 100 хиляди лева.


Подобни публикации