11

яну

ribbon

Икономист ще пише закон за българския език

Според депутата от ГЕРБ сега езикът бил «неразбираем за хората»

Публикувано в: България;
От: pointburgas

“Българският език трябва да стане разбираем за баба Пена от Бусманци”, заяви в Казанлък депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов, цитиран от dariknews.bg. По тази причина Караниколов, който по образование е икономист, ще внесе законопроект за “чистотата на българския език”.

Караниколов казал, че заедно със съпредседателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев ще внесат освен закон за клеветата, но и законопроект за българския език. Неотдавна Велчев лансира идеята си да има закон за клеветата, а намерението му се очаква да бъде обсъждано от групата на управляващите скоро. В събота в интервю за Нова телевизия премиерът Борисов също обоснова първо нуждата от закон за клеветата, но след това заяви, че ще го спре.

Необходимостта от двата нови закона Караниколов мотивира с това, че през настоящата изборна година ще се слуша основно “ария на клеветата в България”, както и заради това, че “в момента всеки говори каквото си иска, при това безнаказано”.

Според него сега езикът бил твърде неразбираем за хората, които “не владеят чужди езици”, а все по-често и хора от властта употребявали думи, които трудно “се смилат” от обикновените хора.

На въпрос дали подобен закон за чистотата на езика не е архаичен в ХХI век народният представител заяви, че не смята така. По думите му има редица държави, в които имало подобни закони.


Подобни публикации