11

яну

ribbon

Кметът на Царево поиска ветеринарна охрана на границата

Убиването на болните от шап животни в Кости лишава хората от поминък

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

В село Кости, където ветеринарите умъртвяват около 500 животни заради пламналата инфекция от шап, има напрежение. Това заяви кметът на Царево Петко Арнаудов.
Според него проблемът с шапа в село Кости няма да се реши с парична компенсация на стопаните, чийто животни ще бъдат ликвидирани, защото тези животни са поминъкът им. Те си искат животните, не пари заяви Арнаудов и цитира кмета на селото Илия Язов, който е стопанин на около седемдесет крави, които ще бъдат умъртвени.

Арнаудов беше категоричен, че се унищожава поминъка на селото и на неговите 300 жители. Според него държавата трябва първо да се погрижи за възстановяване на пограничните съоръжения, които на места по границата с Турция липсват  и преминаването на животни не може да бъде спряно. А в южната ни съседка има регистрирани 1 028 огнища на шап.

“С избиването на домашните животни проблемът не се рашава. Кой ще спре дивите животни? Едно такова заразено животно само за един ден може да стигне от граничното Сливарово до Средец, например.”, каза Арнаудов.

Според него трябва да се помисли и за ветеринарна охрана на границата, която се явява и външна граница на ЕС. За тази цел в района трябва да бъдат назначени и повече държавни ветеринарни лекари, счита Арнаудов.

“Направил съм предложение в общинския съвет и ние като община да подпомогнем хората финансово. Според мен обаче на тези хора им е нужна помощ, когато мине 8-месечния карантинен период, за да възстановят стопанствата си”, съобщи Петко Арнаудов.

Случаят на шап ще засегне доста жители на община Царево. Ако се окаже, че в населеното място им заразени животни, ще бъдат убити всички. По данни на общината броят на регистрираните животни на територията й е 1100 говеда, 450 крави, 20 биволи, 3000 овце, 350 кози, 400 свине, 9 коня. Не се знае обаче какъв е броят на отглежданите в дворовете животни, които не са регистрирани и за тях данни няма.


Подобни публикации