27

сеп

ribbon

Изхвърлят сергиите от Стария Несебър

Публикувано в: България;
От: pointburgas

С пълно единодушие несебърските общински съветници решиха днес алейната търговия в границите на старинния град да бъде премахната. Предложението за това бе на кмета Николай Димитров. Направеният мониторинг през 2010г. констатира, че историческият пейзаж на града, който е под егидата на ЮНЕСКО, е запазен, но извънредната универсална стойност е застрашена. Т

Предложението да се премахне алейната търговия дойде това лято, когато бе проведено общественото обсъждане за Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър – Световно наследство”. Тогава жители на града внесоха първи предложението от догодина да бъде премахната алейната търговия на общински терени. Според препоръките на ЮНЕСКО, ако това не се случи, Несебър ще бъде вкаран в списъка на застрашените градове, което по-нататък ще доведе до отпадането му от списъка на организацията.
„Разбирам, че много хора ще бъдат потърпевши. Аз също имам приятели и съученици, които по този начин си изкарват прехраната, но да не забравяме, че общественият интерес винаги стои пред частния. И щом става въпрос за опазването на града ни, това са някои от незабавните действия, които ние трябва да предприемем.”, заяви Николай Димитров.
Тази година някои от препоръките отправени от ЮНЕСКО бяха спазени. Става въпрос за разнообразно оцветените и светещи реклами, закачени пред всяка къща, както и за шарените чадъри по улиците. Тях вече ги няма, а от догодина някои от водещите фирми за безалкохолни напитки са предвидили едноцветни чадъри и хладилни съоръжения с облика на мелницата, изработени единствено за Старият град на Несебър.


Подобни публикации