30

юни

ribbon

Изследването на мощите на св. Йоан Кръстител е без аналог в света

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българската църква е първата в света, която е разрешила изследването на мощи на светец и с това е “хвърлила ръкавицата” на Римо католическа църква. Това заяви археологът проф. Казимир Попконстантинов по TV7. По думите на проф. Попконстантинов изследването не е светотаство, защото е необходимо да се установи със сигурност дали мощите наистина са на св. Йоан Кръстител.

“Десетки други държави твърдят, че имат мощи от св. Йоан Кръстител без доказателства. Направихме го заради науката, тъй като за първи път в археологията се откриват мощи в перфектна археологическа обстановка за изследване,” заяви той. Въпреки това проф. Попконстантинов призна, че все още се моли на Господ да му прости, ако е сгрешил.

Мощите на св. Йоан Кръстител бяха изследвани в университетите в Оксфорд и в Копенхаген за датиране и за ДНК анализ. Резултатите от тях съвпадат абсолютно с хипотезата, че откритите останки са на Йоан Кръстител. Мощите са от 1 в. след Хр., а ДНК анализът е открил, че диетата на човека, чийто останки са намерени в храма, съвпада с нещата, които Йоан Кръстител е ял според Библията.
Най-важното според проф. Попконстантинов е, че в откритите мощи има кости от дясната ръка на Йоан Кръстител, с която е кръстил Исус Христос. Това ги прави още по-ценни от религиозна гледна точка, по думите на археолога.


Подобни публикации