26

юни

ribbon

Затворът за малки наркодози бил абсурд

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Декриминализацията на притежаването на малки дози наркотици е наложителна, посочиха от Фондация „Инициатива за здраве”. Ð’ България няма съзвучие между лечението на употребата на наркотици и криминализирането на притежанието, защото няма как човек, който е зависим, да не притежава наркотици, твърдят от организацията. Според експертите мястото на тези хора не е в затворите, където всъщност не се прилага адекватно лечение, а напротив – съществува риск да се премине към зависимост.

Харчат се колосални суми са преследване на хора за наркотици, посочиха от Фондация „Инициатива за здраве”. Ð’ момента 2000 човека лежат в затвора за наркотици, като издръжката им възлиза на 500 лв. на месец, което прави общо 1 млн. лв., посочи Юлия Георгиева – координатор „Застъпнически дейности”.
По повод световния ден за борба с наркотиците от „Инициатива за здраве” оповестиха резултатите от проведено онлайн допитване за обществените нагласи към финансовата ефективност на провежданата политика към наркозависимите.
Проучването показва, че 47% от участниците в анкетата смятат, че издръжката на един човек в затвора струва около 500 лв. на месец. 52 % са на мнение, че издръжката е между 150 – 200 лв.
На въпрос „Какви са за вас хората, употребяващи наркотици?” 79% от отговорилите смятат, че това са хора, които имат нужда от терапия, а само 2,3 % смятат, че това са престъпници.


Подобни публикации