14

май

ribbon

Затворническите надзиратели се разбунтуваха

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Надзирателите в затворите готвят стачка. Синдикатът на служителите в затворите в България ще обсъди на събрание на 17 май решение за преминаване към протестни действия и определяне на дата, място и форма на протест, съобщиха от организацията. Идеята да излязат на публичен протест назрява още от миналата година.

“Синдидикатът на служителите в затворите бяха сключили принципно споразумение със синдикатите в МВР. Последните обаче се снишиха и влязоха в съглашения с министър Цветанов. Един вид сключиха пакт за ненападение и решаване на някои дребни проблеми на масата на преговорите. Така и без протести мина решението за замразяване на заплатите на полицаите за тази година. Няма да има протести и когато окончателно орежат бонусите от брой брутни заплати за прослужени години при пенсиониране.”, се посочва в декларация на профсъюза.
Ð’ писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на правосъдието Диана Ковачева ръководството на синдиката иска корекция в бюджета на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Настоява се и да се вземат мерки за допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанията, както и за актуализиране на социални плащания на служителите.
В позицията пише, че ако до дни няма среща между министрите или резултатите не удовлетворяват синдиката, ще бъдат предприети действия, с които да се защитят исканията на служителите.
Според синдиката положението в местата за лишаване от свобода навсякъде в страната е тежко, но най-много са проблемите във Варненския, Бургаския и Пазарджишкия затвор.


Подобни публикации