28

яну

ribbon

ЕС отсвири и “шенгенските” ни доклади

И Германия, Португалия и Словения с резерви към светлото шенгенско бъдеще на България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Работната група към Европейския Съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, в петък не е одобрила докладите и от двете последни проверки у нас – за Шенгенската информационна система (ШИС) и за охраната на сухопътните ни граници, съобщи постоянният представител на България в Европейския съюз Бойко Коцев.

До трети февруари страните-членки трябва да поставят въпроси и да искат уточнения, а България ще трябва да отговори до девети февруари, съобщи БНР.

Очаква се на 14-ти същия месец докладите да бъдат окончателно приети и да стартира и парламентарната процедура по одобрението им.

Досега бе известно, че докладът за сухопътната турско-българска граница е получил негативна оценка от страна на експертите на ЕС заради недостиг на персонал, на екипировка, липса на фиксирани пунктове за наблюдение по южната граница на България.

От Външно министерство твърдят, че няма негативна оценка за ШИС, а докладът ще бъде разгледан на следващото заседание на работната група.

Ð’ същото време обаче според Аджерпрес причина за отлагане на приемането на доклада за България за прилагането на Шенгенската информационна система е това, че властите в София са дали непълни отговори на някои от въпросите, повдигнати от европейските експерти. Радио Франс ентернасионал Румъния посочва, цитирано от БТА, че Германия, Португалия и Словения имат резерви относно доклада за прилагането на Шенгенската информационна система от България, “тъй като тя е разрешила достъп до тази система и на военната полиция”, за разлика от Румъния.


Подобни публикации