15

мар

ribbon

Дянков непреклонен за горивата

ЕС пък съветва държавите да не се бъркат в цените

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Министърът на финансите Симеон Дянков попари всички надежди за понижаване на акцизите на горивата, като заяви пред журналисти, че ставката не може да се промени, защото е на минималното за ЕС равнище.

Министърът отряза и идеите за редуцирана ставка на ДДС за горивата, защото, според него, диференцираните ставки по ДДС не са решение на проблемите.

По време на протестите си срещу високите цени на горивата превозвачески организации предложиха правителството да се намеси, като понижи акциза и ставката на ДДС, за да паднат цените.

При възможности в бюджета политиката на правителството е да се намалява ДДС за всички браншове, каза министърът.

Той съобщи, че вече е получен от ЕК отговор на питането на България за възможностите за намаляването на акциза, но не съобщи какво съдържа отговорът, макар предварително да е ясно, че ще е отрицателен.

Министърът каза, че не споделя мнението, че на този етап би било решение на проблема, ако ДКЕВР се грижи и за контрола на цените на горивата, тоест бъде въведено държавно регулиране.

Имаме много полезни ходове, вече имаме доста предложения по темата за горивата, които ще бъдат оповестени утре, допълни Дянков. За сряда е насрочена кръгла маса в Министерския съвет по въпроса за цените на горива с представител на правителството, на превозваческите организации и производителите и вносителите на горива.

Междувременно от Брюксел бе разпространено становище на председателството на ЕС, което е потвърдило становището на икономическите и финансовите министри на ЕС, изразено в споразумението от Манчестър от 9 септември 2005 г. относно завишените цени на горивата. Ð’ изявлението се посочва, че “деформиращи фискални и други интервенции, предхождащи необходимото приспособяване към пазарите, следва да бъдат избягвани”. С други думи съветът отхвърля всякаква намеса на държавата в ценообразуването при горивата.

На редовното си заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) министрите потвърждават, че “когато се предприемат краткосрочни мерки за намаляване на въздействието на повишените цени на горивата върху най-уязвимите слоеве на населението, следва да се избягва ефектът на пазарно изкривяване”.


Подобни публикации