14

дек

ribbon

ДжиПи-тата прекратиха преговорите с НЗОК

Здравната каса гледала на пациенти и лекари като на “ходещи банкноти”

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Излъчената от общопрактикуващите лекари експертна група напусна преговорите със Здравната каса по новия рамков договор за 2011 г.
В отворено писмо  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) обяви мотивите за това.

Според организацията  НЗОК не желае, както и досега не е желаела, да извършва каквито и да е промени в НРД и приложенията към него, които биха довели до подобряване на работата на лекарите и състоянието на пациентите. Чрез използвнето на юридически хватки и псевдомедицински доводи НЗОК изрично  отказа да подобри работата по диспансерното наблюдение, профилактиката и ежедневната дейност в кабинета.

НСОПЛБ твърди, че в десетгодишното си съществуване Здравната каса е забравила причината за своето създаване – защитата на интересите на пациентите и партньорско отношение към лекарите, а основните усилия на „преговарящите” от страна на НЗОК са насочени към намаляване на финансовите средства чрез въвеждане на усложнени бюрократични процедури.

В писмото се подчертава, че “от страна на НЗОК не беше казана нито една добра дума за пациентите и лекарите; през цялото време на преговорите те бяха „ходещи банкноти”, независимо от нашите призиви за внимание и отношение към пациентите и лекарите.”

ДжиПи-тата предупреждават, че ако рамковият договор бъде приет в предлагания вид, през 2011 година условията на работа и обслужването на пациентите ще се влошат. Ще се задълбочи практиката: „плащаш здравни осигуровки – не получаваш здравни услуги”. Ще нараства недоволството към здравната система от всички участници – пациенти, лекари и финансова институция.

В по-дългосрочен план това ще доведе до влошаване на здравното състояние на нацията, повишени разходи за лечение на заболяванията, на фона на прогресивно намаляващи приходи в системата, все по-малко лекари, повече болни и недолекувани.


Подобни публикации