15

юни

ribbon

Девет арестувани след “Окупирай Орлов мост” – 2

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Втора поредна вечер природозащитници излязоха на протест срещу приетите в сряда от Парламента промени в Закона за горите. Екоактивисти блокираха за около час и половина движението в района на Орлов мост, като седнаха на пътното платно. Движението в центъра на София вече е възстановено във всички посоки. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция. Има арестувани екоактивисти, няма пострадали и ранени, съобщи Дарик.

Над 1500 природозащитници се бяха събрали в началото на Борисовата градина край езерото „Ариана”, за да изкажат своето несъгласие с приетите в сряда от депутатите промени в Закона за горите.
Към 20.00 часа напрежението в района ескалира и стотина души седнаха на Цариградско шосе, като по този начин спряха движението на всички превозни средства, включително и на колите на градския транспорт. Дарик съобщи за получени сигнали, че срещу тях е използван сълзотворен газ.Недоволните скандираха „оставка”, „не на агресията”, „Витоша”.
С три буса на жандармерията около трийсетина души са откарани в най-близкото районно управление, сред тях има и малолетни деца. По данни на СДВР са арестувани деветима души – седем мъже и две жени.
На мястото на протеста бяха изпратени подкрепления от страна на полицията и на Жандармерията, както и на Конна полиция, които се опитваха да овладеят ситуацията в района на Орлов мост.
По-рано в ефира на Дарик представител на екоактивистите Стефан Стойчев заяви, че протестиращите очакват при тях да пристигне президентът Росен Плевнелиев, от когото ще поискат да наложи вето на Закона за горите. „Ако той не дойде, може да отидем при Президентството. Това е наше гражданско право. Ние сме свободни в тази държава да направим нещо, което сме решили като граждани и никой не може да ни спре. Нито полицията, нито Бойко Борисов. Призовавам все пак всички протестиращи да се съобразяват с органите на реда и да си носят личните карти. Само мирен протест”.

Снимка агенция КРОСС


Подобни публикации