26

яну

ribbon

Глобиха с 500 лева професор за обида на Димитровград

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Комисията за защита от дискриминация глоби професор с 500 лева по сигнал на кмета на община Димитровград Стефан Димитров. Жалбата пък е резултат от приета от общинския съвет декларация в защита на Димитровград и неговите жители, съобщи агенция КРОСС.

На 4 март миналата година БНТ излъчи директно финалния кръг от кампанията „Българските събития на XX-ти век”. В тази кампания Димитровград бе отличен като българско строително архитектурно събитие. Според димитровградчани и ръководството на общината коментарите на двамата събеседници в студиото проф. Пламен Цветков и режисьорката Лилия Абаджиева са били изключително некомпетентни, унизителни и обидни.
Ето някои от тях: „град, застинал във времето, с отвратителна сталинска архитектура, „червена крепост”,” самите хора там са нещо сбъркани”, „родина на новите идоли – перхидролените травестити”. Тези коментари нанесоха морална обида на всички жители на Димитровград, заради което ръководството на община Димитровград взе нужните мерки, припомнят от местната администрация.
Заседателният състав на комисията е установила дискриминация под формата на тормоз и подбуждане към дискриминация, извършени от проф. Пламен Цветков чрез публично изразени, явно негативни и унижаващи характеристики и квалификации за Димитровград и неговите жители в предаването „Българските събития на XX-ти век”.
На основание чл. 78, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация му се налага глоба в размер на общо 500 лв., на основание ЗЗД. Комисията препоръчва на Лилия Абаджиева да не употребява непремерени изрази, които изказани публично могат да засегнат човешкото достойнство. Препоръчва на БНТ да не допуска подобен род мнения в ефира си и по този начин да създава предпоставки за косвена дискриминация, имайки предвид потенциала на телевизионната медия и влиянието й върху процеса на формиране на мнения.


Подобни публикации