5

апр

ribbon

Всеки десети затворник е наркоман

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Присъдата затвор е най-често налаганото наказание в България, тя е чута от половината от всички осъдени. По официални данни над 10% от затворниците са зависими от наркотици. Това показва докладът на Центъра за изследване на демокрацията, съобщи БНР.

България е сред малкото европейски държави, в които съществува наказанието доживотен затвор без замяна, отчита докладът на Центъра за изследване на демокрацията. Основните проблеми в българските затвори са свързани с остарялата материална база, лошите битови условия и пренаселеността. Липсва цялостна държавна политика по отношение на лицата, зависими от наркотици, които изтърпяват ефективна присъда.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че реформите не могат да са дело на едно министерство. Ще се работи за създаване на методика за оценка на риска в местата за лишаване от свобода.

Омбудсманът на България Константин Пенчев заяви, че в страната ни има около триста места, между които и следствените арести, които се нуждаят от непрекъснат контрол от страна на обществото. Необходими са и законодателни и практически промени, включително и разширяване на приложното поле на наказанията без лишаване от свобода.


Подобни публикации