8

юни

ribbon

Ветиринарите настояват за зоополиция

На първо място в Европа сме по болни от кучешка тения

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Ветеринарните лекари настояват за създаването на специализирана зоополиция, която да осъществява мониторинг върху различните заболявания у животните, които могат да се предадат и на човека. Това становище ветеринарите изразиха след среща с омбудсмана Константин Пенчев, предаде Дарик радио. В момента най-разпространеното подобно заболяване е кучешката тения.

Кучешката тения попада в организма на човека най-вече при ядене на немити плодове и зеленчуци и контакт с необезпаразитени кучета. Доктор Вяра Гришина от Българския ветеринарен съюз съобщи, че страната ни е на първо място в Европа и на второ място в света по брой заболели от кучешка тения хора.

Ð’ страната за десет години заболелите са над 5000 души. „Това по признание на Министерството на здравеопазването не е ясна статистика, защото за заболелите от ехинококоза кучета няма статистика”, каза Гришина. Лечението на болен възлиза на близо 10 000 лв.

Председателят на Българския ветеринарен съюз Йордан Бойчев разказа защо е нужно създаването на ветеринарната полиция. Той обясни, че контролните функции са били вменени преди на Националната ветеринарно-медицинска служба, а в момента – на Българската агенция по безопасност на храните. „Не може една агенция да контролира и безопасността по храните, и здравеопазването, и хуманното отношение към животните и да следи как се спазва законът за защита на животните. Затова трябва да има специализирана структура”, категоричен е Бойчев.


Подобни публикации