8

юни

ribbon

Бургаски депутат иска ревизия на реституцията

Целта е да се стопират строежите върху зелени площи в комплексите

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Ревизия на актовете за възстановяване собствеността върху имоти, които са предвидени за озеленени площи, предвиждат промени в Закона за устройство на територията. Те са внесени от бургаския депутат Николай Пехливанов и днес бяха представени на дискусия в Народното събрание.

Намерението е да се спре застрояването „на парче“ и презастрояването, докато не се изгради и приеме цялостна визия за общото планиране на териториите. Предвижда се спиране на възможността да се обособяват нови зони за застрояване вътре в жилищните комплекси. Сред предложенията е забрана за строителство върху имоти с променено предназначение, които не отговарят на предвижданията на действащите устройствени планове.

Пехливанов иска и по-голяма тежест на мнението на гражданите при изготвянето и одобряването на устройствените планове.

Друга цел на измененията е да се спре хаотичното строителство извън границите на населените места. Затова депутатът предлага да не се допуска промяна на предназначението на земи в територии, които нямат одобрен действащ устройствен план.

Спирането на хаотичното строителство, безразборното презастрояване и изграждането на съвременна инфраструктура във всяка отделна община могат единствено да се случат с изработването и влизането в сила на общ устройствен план за всяка община, смята Пехливанов. Той отбеляза, че продължава презастрояването за сметка на зелени площи – политика, която не се подкрепя от обществото.

Липсва цялостен план и концепция за развитието на териториите, от 264 само 53 общини имат устройствени планове, посочи той. Според депутата основният акцент трябва да се сложи върху обновяването и съхраняването на вече изградените квартали, а не да се правят „кръпки“ и презастрояване без цялостно планиране.


Подобни публикации