15

ное

ribbon

Вдигат с година възрастта за пенсия от януари

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Мнозинството на ГЕРБ в парламента обмисля рязко вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от 1 януари 2012 година. Сега мъжете се пенсионират при навършени 63 години, а жените при навършени 60 години, съобщи mediapool.

Само допреди два дни най-обсъжданият вариант беше възрастта за пенсия и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година от 2012 година, докато трудовият стаж стигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете, а пенсионната възраст стане съответно 63 години за жените и и 65 години за мъжете.

За плавно вдигане на възрастта от 2012 година се обяви и председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова. Сега обаче управляващите обмислят по-радикален вариант за продължаване на пенсионната реформа.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, цитиран от бТВ, че за 2013 година не е обсъждана стъпка за увеличение на възрастта за пенсиониране. Предвижда се това са се случи еднократно през 2012 година. Той поясни, че дебатът в момента тече в ГЕРБ и единственото условие да бъдат вдигнати минималните пенсии е чрез прекрояване на модела.


Подобни публикации