15

ное

ribbon

Безплатно изследват бременни за генетични заболявания

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Бременните жени вече ще се изследват безплатно за генетични заболявания на плода, без значение на здравно осигурителния им статус. Промените са част от новия Закон за детето и целят да ограничат изоставянето на децата в риск. Майка на дете с аутизъм предлага законът да бъде още по-суров за лекари, които съветват родилките да изоставят децата си.

Според новия закон, лекарите ще бъдат задължени да извикат незабавно социален работник в родилното отделение при раждане на дете с увреждане. Една от основните промени е, че работата със семейството ще продължава и след напускането на родилния дом.

Социалните служби ще назначават определен социален работник, който ще запознава семейството с правата му. Предвиждат се различни парични помощи, според специфичните нужди на семейството.

Законът предвижда и промени в условията за осиновяване. Разликата във възрастта на осиновителите може да е най-много 50 години.

„Основното искане и наше желание е всички осиновители, които осиновяват деца над 2 години, да могат да ползват платен отпуск по майчинство в рамките на 6 месеца след настаняването на детето в семейството”, каза Росица Букова, Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”, информира бТВ.

Още предложения – поне една година платено майчинство за родители, които осиновят дете с увреждане и стимулиране на работодателите да назначават родители на дете с увреждане.


Подобни публикации