17

дек

ribbon

България е най-тъжното място в света

Публикувано в: България;
От: pointburgas

България е най-тъжното място на света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота.
До този извод са стигнали в изследване Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания, цитирано от списание “Икономист”.

“Латиноамериканците си живеят доволно, хората от бившия СССР се чувстват доста мизерно, а най-тъжното място на света е България”, пише “Икономист” в статия със заглавие “Богатите, бедните и България” и с подзаглавие “Парите наистина могат да ви купят щастие”. Статията представя изследване на взаимовръзката между парите и щастието.

“Поговорката, че щастието не се купува с пари, е популярна, особено сред европейците, смятащи, че преследващите растеж икономики на свободния пазар са нещо погрешно”, започва статията в “Икономист”.

Тази теза се подкрепя от Ричард Ийстърлин, професор по икономика в Университета на Южна Калифорния, който е използвал данни от 70-те години на миналия век и е установил само слаба връзка между парите и щастието. Това става известно като “Парадокса на Ийстърлин”. Според него щастието не зависи от абсолютния доход, а от относителния – не от това дали сте бедни, а дали сте близо до дъното в собственото си обкръжение.

Изследване на Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания показва, че вече може да се покаже връзка между доходите и щастието в различните страни. Според Уълфърс отношението не е било ясно в миналото заради недостатъчните данни.

Американските изследователи са събрали информация за въздействието на доходите върху щастието от почти всички места по света и са групирали тези държави по 10-пунктова скала. Учените са установили, че жителите на по-богатите държави са определено по-щастливи.

В някои страни като Русия и Южна Африка зависимостта е по-силна, но е видима навсякъде. Удовлетворението от живота се различава драстично. Страните, които са близо до върха, до една са развити, като достигат до показател 8 от 10. Страните близо до дъното, повечето от които африкански, но и страни като Ирак и Хаити, имат резултати близо до 3.

Въпреки че в богатите държави очевидно хората са по-щастливи, това съотношение не е идеално навсякъде, което предполага, че за задоволството от живота играят роля и други, вероятно културологични фактори, отбелязва списанието.

“Западноевропейците и северноамериканците се движат доста близо, въпреки че има някои аномалии като изненадващо посърналите португалци. Азиатците изглежда са по-нещастни, а скандинавците – малко по-щастливи, отколкото предполагат доходите им. Хонконг и Дания, например, имат сходен доход на глава от населението и покупателна способност, но хонконгците показват удовлетворение от живота 5.5 по 10-степенна скала, докато датчаните – 8. Латиноамериканците си живеят доволно, хората от бившия СССР се чувстват доста мизерно, а най-тъжното място, aко се вземе предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота, е България”, заключава “Икономист”.

Заключението се основава на приложената от списанието графика. Мястото на България след изследваните 131 държави по доходи не е никак зле – страната ни е доста над средното ниво. Като удовлетвореност на българите от собствения им живот обаче страната пропада далеч под страните със сравним среден доход и с индекс под 4 по десетобалната скала е наравно с Хаити и е сред най-нещастните страни.


Подобни публикации