21

сеп

ribbon

Борисов ще финализира археологическия сезон в Созопол

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Созопол очаква в неделя посещение на премиера Бойко Борисов. В негово присъствие, както и на кмета на града Панайот Рейзи и директора на НИМ Божидар Димитров, символично ще бъде приключен първият етап от археологическите разкопки в центъра на града до църквата «Св. св. Кирил и Методий». Археологическите проучвания на крепостната стена и църквата Св. Николай Чудотворец, при които бяха открити много ценни реликви и важни артефакти и тяхната консервация са първият етап от мащабен проект.

Той предвижда изграждането на подлез в центъра на града, който да свързва входа към Стария град с пристанището. Ще бъдат изградени и подземни галерии, в които ще бъдат експонирани откритите при разкопките артефакти. Като част от втория етап на проекта е изработване на стъклено покритие на разкопките на църквата «Св. Николай Чудотворец» и осигуряване на достъп на туристите до историческите забележителности. В момента специалисти работят по проекта, за който се очаква финансиране от държавата.
Това е второто посещение на премиера в Созопол през тази година. Първото посещение бе през януари, когато Борисов се запозна с археологическите открития по време на аварийните разкопки. В неделя той ще даде оценка на свършената до момента работа от археолозите.


Подобни публикации