24

яну

ribbon

Борисов отпусна още една година пушене

Пълната забрана на тютюневия дим се отлага за 2014

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Премиерът и представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес са се разбрали за отлагане на въвеждането на пълната забрана за тютюнопушенето в заведенията за след 3 години, съобщи БТВ. Още от сега обаче браншът планира големи загуби за бюджета. По техни данни сега пълнят само салоните за пушене и когато там няма място клиентите просто си тръгват.

“Тази част, която е за непушачи е на 10% пълна, а другата е 90% – фактически те са си намалили работното място”, каза Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА).

Той разкри, че по време на преговорите първоначално се е обсъждала 2013-та като година, в която пушенето ще бъде напълно забранено в заведенията.

“Премиерът приятно ни изненада и каза: “И една година от мене”, за което сме му благодарни. Но 2014-та трябва да бъдем готови”, каза Благой Рагин.

По думите му по-плавното ограничаване на пушенето на обществени места се налага, за да могат собствениците на заведения да се справят с разходите, които направиха за отделни зали за пушачи и непушачи.

Според тях мярката ще предизвика фалита на около 10% от заведенията за хранене и развлечения. Това ще доведе до вълна от съкращения, които ще засегнат 15 000 души. А оттук заведенията ще направят 550 млн. лева по-малко общ годишен оборот.

В същото време загубите за държавата възлизат на 94 млн. лева от нереализирано ДДС, 11 млн. лв. от корпоративен данък, 23 млн. лв. неплатени осигуровки на съкратените работници и 8 млн. лв., които трябва да се вземат от хазната за помощи за безработните. Общата сметка на тези загуби възлиза на 136 млн. лева.


Подобни публикации