24

яну

ribbon

И Бургас обяви грипна епидемия

Ваканция до следващия вторник за учениците, детските градини ще работят

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Грипна епидемия бе обявена в Бургас и в още пет области на страната – Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново и Кюстендил. Ð’ епидемия продължават да бъдат и София-град, София област, общините Плевен и Пазарджик.

Във всички училища на територията на област Бургас се прекратяват учебните занятия до петък – 28-ми януари включително.  На практика учениците ще са на училище във вторник, тъй като в понеделник е междусрочният почивен ден. Детските градини ще работят, но там ще се следи нивото на заболеваемост и деца със симптоми, кашлица или температура няма да се допускат.

Затварят се всички женски и детски консултации, спират се плановите операции и плановите хоспитализации в лечебните заведения, както и свижданията с пациентите. Спират се поставянето на профилактични ваксини и прегледи на територията на областта.

Нивото на заболеваемост в град Бургас е 223 души на 10 000, което е над нормите за обявяване на грипна епидемия, съобщи д-р Даниела Георгиева началник отдел „Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ – Бургас. Вирусът е от познатият от миналата година щам е А(Н1N1).

Не всяка температура и кашлица е грип, заявиха специалистите. Те отново апелират хората да не се самолекуват, а да търсят личните си лекари. При тях има достатъчно противогрипни препарати, които са ефикасни в първите часове на заболяването.


Подобни публикации