12

дек

ribbon

Близки до Цветан Василев фирми взеха на концесия порт Несебър

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Фирми, свързани със собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, взеха на концесия пристанището в Несебър за 35 години. Правителството одобри за частен оператор на порта дружеството “Видмар”, съобщи правителствената информационна служба, пише Медияпул.

В дружеството, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, влизат строителната фирма “Водстрой 98” и “Марков и син”, зад които стои Цветан Василев, става ясно от справка в Търговския регистър.
Офертата на “Видмар” е била единствената подадена в откритата процедура, уточниха от Министерството на транспорта. Годишно дружеството ще плаща 23 000 евро без ДДС фиксирана част на концесионно възнаграждение. В правителственото съобщение не е посочено каква ще бъде променливата част на концесионната такса.
Концесионерът обещава за 35 години да инвестира в порта 2.886 млн. лв., като 854 хил. лв. от тях ще бъдат направени през първите десет години на концесията. За сравнение минималният изискан размер инвестиции беше 2.180 млн. лв. за целия срок на концесията, като от тях 680 хил. лв. през първите 10 години, съгласно документацията за участие в процедурата. Освен този ангажимент концесионерът е обещал да инвестира още 200 000 лв. свързани със съпътстващите дейности, е посочено в правителственото съобщение.
Плановете на “Валмар” са през първата година на концесията през пристанищния терминал на Несебър да бъдат обслужени 11 418 пътника от международни рейсове. За първите десет години прогнозираният средногодишен пътникопоток е 13 612 души, е посочено в съобщението на правителството.

Пристанището е дадено на концесия, след като държавата инвестира над 2 млн. лв. в него през 2011 г. Със средствата беше направен ремонт на порта и кейовата стена. За това и исканите от държавата инвестиции в концесионната процедура не бяха много, отбелязва Медияпул.
Другият плюс на пристанището в Несебър е, че за момента то е най-големият порт по Южното Черноморие, където могат да акостират големи пасажерски кораби. За 2011 г. през него са минали 39 пътнически кораба, показва отчет на държавното дружество “Пристанище Бургас”, към което бе съоръжението в Несебър.
Пристанището в Бургас също има намерение да прави пътнически терминал с морска гара, но първата процедура приключи неуспешно. Причината беше, че единственият допуснат кандидат до отварянето на ценовата оферта беше дал по-висока от индикативната стойност. Преди седмица държавното предприятие пусна повторен търг за изграждането на терминала и морската гара на Бургас.
Освен това пристанището в Несебър е атрактивно и за акостиране на яхти. През лятото се ползва още и от атракционни корабчета, които обслужват летовниците. Има и редовна транспортна линия до Созопол и Варна, която се обслужва с комети.
“С предоставянето на концесия на пристанищен терминал в Несебър ще се осигурят необходимите финансови средства за реконструкцията и модернизацията му, ще се повиши качеството на предоставяните услуги, като едновременно с това ще се осигурят и приходи за държавата от концесионни плащания.” Така правителството мотивира отдаването на концесия на порта.

Съдружници в концесионера “Видмар” ДЗЗД са фирмите “Водстрой 98″ и “Марков и син”, уточниха от Министерството на транспорта.
“Водстрой 98” се представлява от Иван Мирински, който чрез “ПМ Контрол” през 2008 г. придобива 96% дял за 2 млн. лв. Сделката е финансирана с банков заем от КТБ. Дружеството има заеми за над 20 млн. лв. от КТБ, показва финансовия му отчет за 2011 г. През миналата година “Водстрой 98″, чрез заем от КТБ, купи от държавата “Промишлено строителство холдинг” за 12 млн. лв. Двете строителни дружества доста често печелят инфраструктурни поръчки, финансирани по европейските програми, в съдружие с други фирми.
“Марков и син”, е малка бургаска компания за морско агентиране. Седмица преди да бъде създадено сдружението за участие в концесията на 17 октомври 2012 г. фирмата сменя собственика си и вече е на “МВМ консултинг”, зад което стои Магдалена Трайкова, показва справка в Търговския регистър.
Магдалена Трайкова е управител и на “Бояна пропърти мениджмънт”, което до скоро беше дъщерно дружество на “Инвест мениджмънт”, а то от своя страна на “Тръст Василеви” – собственост на Цветан Василев, съпругата му Антоанета и дъщеря им Радосвета. На 23 октомври “МВМ консултинг” е придобила и “Бояна пропърти мениджмънт” като цената на сделката не е посочена в Търговския регистър, посочва Медияпул.

В началото на седмицата кметът на Несебър Николай Димитров изрази становище, че пристанището в Несебър не бива да се дава на концесия защото е част от Стария град, който е под егидата на ЮНЕСКО. Това стана по време на общественото обсъждане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства.
Според него инвестиционните намерения и определени дейности по разширение или модернизация на пристанището могат да влязат в противоречие с изготвения от общината и Министерството на културата План за управления на Стария Несебър.
Според кмета на Несебър законът регламентира кои пристанища са от национално и кои от регионално значение, но не е посочено какво става с пристанища, като това в Несебър, което е в категорията на „световно наследство”. Строителството на всякакви съоръжения и атракциони в Несебър може да доведе до изваждане на града от списъка на градовете с културно и историческо наследство.
През 2005 г. например в Несебър се появи незаконен изкуствен остров и в морето бяха изсипани тонове строителни материали. Планът за управление на Стария град трябва да бъде внесен в централата на ЮНЕСКО до 1 февруари, припомни кметът на Несебър.


Подобни публикации