22

окт

ribbon

Бедните българи са вече 1 600 000

Публикувано в: България;
От: pointburgas

2 250 лева струва месечната издръжка на едно 4-членно семейство, което прави по 562,61 лева на човек. Тези пари са необходими за храна, разходи за дома, облекло, медицински и образователни услуги. Темпът на нарастване на издръжката на живот през месец септември е с 5,9% спрямо същия период на миналата година. Нарастването от началото на годината е с 4,8%, като в стойностно изражение увеличението е с 26 лева, а средно за 4-членно домакинство е с около 104 лева, заяви шефът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него от септември 2009 до септември 2012 издръжката на живота е скочила със 17,6%. Тези данни обаче не са изненада за синдиката, който още през юни предупреди за предстоящия ценови шок в резултат на увеличението на цените на електроенергия, вода, газ, в някои случи и на топлоенергия.
Пламен Димитров изтъкна и други причини, довели до този ценови шок – трайно поскъпване на горивата на международните пазари, очаквания за слаби реколти; покачване цената на основните селскостопански продукти на международните пазари; неподдържане на адекватен държавен резерв, който да гарантира ефективна намеса в кризисни ситуации.
От КНСБ са категорични, че опитът на правителството да замрази цените на 10 основни храни се е оказал неефективен. Според тях предприетата мярка е била по-скоро популистка.
„На годишна база средното поскъпване в групата на хранителните стоки отчита ръст от 6,4%, а само за тримесечието – от 3,4%”, обясни още Димитров. Има скок в цените на хляба и зърнените храни, сериозно поскъпване при млякото и млечните продукти и рекордно висок скок при месото, месните продукти и яйцата.
Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическото оцеляване, е достигнала 213, 61 лева за едно лице, което показва ръст с 4,2% спрямо предходното тримесечие. На годишна база се отчита ръст от 7,1%.
Според данните под прага на бедност остават около 23% от домакинствата в страната или това са 1,66 млн. души. С общ доход на едно лице от домакинството до 290 лева са около 50% от домакинствата в страната. Домакинствата с доход на едно лице над издръжката на живот са около 16,1% като спрямо декември 2011 година има ръст с 3,3%.


Подобни публикации