22

окт

ribbon

Делото срещу бургаския съдия – по съкратената процедура

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Първите четирима разпитани свидетели по делото срещу бившия председател на Административния съд в Бургас – Атанас Вълков, днес адоха показания в полза на обвинението. По ирония на съдбата това бяха леля му и трите му първи братовчедки, съобщава Mediapool. Вълков е подсъдим за документни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата той е фалшифицирал няколко документа, включително от името на свои роднини, за да изгради схема за имотна измама с парцел край Несебър, от която да се облагодетелства майка му Руска Вълкова.

Още по време на първото заседание по делото, което тръгна по съкратената процедура, леля му Славка Милева и братовчедките му Николинка Иванова, Янка Вълканова и Светослава Александрова заявиха пред Софийския градски съд (СГС), че никога не са чували семейството им да е имало имот на Черноморието, както и, че никога, по никакъв начин, не са предявявали някакви претенции към него.

Според обвинителния акт Вълков се е сдобил с апетитния парцел от 12 дка в района на базата на Националната спортна академия до Несебър, като е фалшифицирал искова молба от името на чичо си Димо Ненков, с която се искало възстановяване на собствеността на дядото на подсъдимия – Иван Габровски.

Прокуратурата твърди още, че бившият съдебен шеф изготвил и пълномощни от името на останалите наследници – братовчедките и леля му, с което те заявявали, че искат да бъдат представлявани от адвокат Иво Бинев. Впоследствие документно била уредена и продажбата на всички части от имота – от останалите наследници на майката Руска.

Делото срещу магистрата продължава през ноември, като предстоят разпитите на останалите свидетели. В понеделник защитата му се отказа да изслушва общо 13 от тях, като се съгласи съдът да ползва показанията им, дадени в досъдебната фаза.


Подобни публикации