26

апр

ribbon

“Възродителен процес” за местностите в Бургаско

Комисия ще приема предложения за новите имена

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Около 650 местности на територията на община Бургас да бъдат преименувани, предложи общинският съветник д-р Антонио Душепеев. Според него част от наименованията са остарели, загубили са значението си и са често неразбираеми.

По време на обсъжданията стана ясно, че около 650 са наименования на местностите в общината, като 58% от тях носят турски имена. В радиус от петнадесетина километра около Бургас има местности и обекти като Курттепе, Табиите, Юстенкайряк, Чиплака, Куручешме, Кънджъкдере, Сиврибаир, Корухенлек, Пазартепе, Келеман, Ючбунар, Карабурун, Джурджулата, Маджартепе, Мутлийски Кюнк, Каялъбаир, Минджилиш и пр.

При гласуването беше прието да се сформира комисия от седем члена, която да проучи въпроса, да проведе консултации с Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Бургас и общинска служба „Земеделие”. Комисията ще работи за времето от три месеца, ще събере предложения за нови наименования и ще представи проучванията на общинските съветници, които след това ще приемат преименуванията.


Подобни публикации