3

мар

ribbon

Филм фестът се мести в Кукления театър

Време е Бургас да си има собствено кино, смята Георги Дюлгеров

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Кукленият театър в Бургас ще бъде домакин на 9-тото издание на “София филм фест на брега”. За първи път от началото на филмовата фиеста, прожекциите няма да са в салона на кино “Тракия”. Промяната става ясна дни след като бе обявена новата киноселекция за Бургас. В специално обръщение към бургаските киномани художественият директор на фестивала Георги Дюлгеров обясни причините, довели до новата ситуация:

“Единственият киносалон в Бургас “Тракия” е ликвидирал 35 мм. кинопрожекционни машини уж заради новата 3 D технология. По този начин управителят на киното Иван Вършев лиши бургазлии от възможността да гледат на лента различното, европейското кино, което осем години подред бе алтернатива на американската киноенвазия.

Независимо от това фестивалът ще се състои в залата на Кукления театър чрез прожекции на филмите на DVD носители. Качеството ще е по-лошо, но все пак филмите ще стигнат до бургазлии, фестивалът ще го има!

Настана време, в което бургаските приятели на киноизкуството, всички ония, с които през осемте предишни издания на фестивала съпреживявахме заедно празника на доброто, различното, истинското кино, трябва да заявят своята гражданска позиция: такъв град като Бургас, град с културни традиции и естетически грамотни граждани има правото на киносалон, в който да се провежда Фестивалът, утвърдил се чрез предишните си осем издания! Бургас има нужда, има право да притежава свое общинско кино, което да е алтернативно на комерсиалните киносалони, загрижени единствено за печалбата – било то кино “Тракия”, било киносалоните в бъдещия МОЛ. Ние всички трябва да поискаме настойчиво такъв киносалон от общинското ръководство! Осем години обещания стигат – вече са нужни действия!”, заявява Дюлгеров.


Подобни публикации