14

мар

ribbon

УЕФА прави Бургас център за женски футбол

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургас ще бъде регионален център на УЕФА за развитие на женския футбол. Той ще бъде изграден с помощта на ФИФА. Ще бъдат направени и курсове за треньори на момичета, девойки и жени, чиито познания и присъствие на събитията в регионалните центрове допълнително ще улеснят развитието на играта при дамите.

Това стана ясно след срещата на президента на БФС Борислав Михайлов с представителите на УЕФА Тиери Фавр, Пер Омдал и Емили Шоу. Ден по-рано на Фавр, Омдал и Шоу бе направена обстойна презентация за състоянието на женския и девическия футбол в България, както и за плановете на БФС за развитието на спорта при подрастващите.
„На този етап не бива да мислите за това как по-бързо да постигнете значими резултати. Трябва да започнете от основите, да изградите базата. Да въвлечете момичетата от 6 до 8-годишна възраст, защото те са бъдещето на играта”, посъветва Пер Омдал. Той даде пример с разрастването на женския футбол в неговата родина Норвегия, където през 1976 година е имало само 50 регистрирани дами, играещи футбол, а съвсем наскоро бройката е достигнала 128 000.
Първоначално ще бъдат изградени 8 регионалния женски футболни центрове, като совен в Бургас, такива ще има в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград и Видин, като програмата на БФС ще бъде заложена в общо 58 училища. Плановете са проектът да стартира от новата учебна година,


Подобни публикации