14

мар

ribbon

Безкръвно лекуват разширени вени в МБАЛ-Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

В Бургаската болница разширени вени вече се лекуват и по безкръвен метод чрез лазерна хирургия – т.н. лазерна аблация. Първата процедура бе извършена във вторник на 39-годишна бургазлийка, страдаща от варикозна болест (разширени вени) на бедрото и подбедрицата. Тя бе оперирана от д-р Валентин Василев – началник на отделението по Съдова хирургия към МБАЛ-Бургас и колегата му д-р Огнян Матков, съобщиха от здравното заведение.

В сравнение с конвенционалната хирургия възстановителният период е по-кратък, като се избягват следоперативни усложнения, има и подчертан козметичен ефект. Единствените разрези, които се правят са с големина до 5 мм., затова процедурата не оставя белези, а възстановяването от нея е в рамките на 20 дни.
По време на операцията в увредената вена чрез катетър се вкарва фиброоптично влакно. Краят му се свързва с лазер-генератор, който излъчва лазерен лъч в определен спектър. Той обгаря от вътрешната страна вената и спира преминаването на кръв през нея. При конвенционалната хирургия увредената вена се отстранява, което води до повече усложнения и трудности при възстановяването на пациента.
Препоръчително е при разширени вени и на двата крака лазерна аблация да се извършва поотделно. Така по време на възстановителния период пациентът може да използва за опорен крак този, който не е опериран.


Подобни публикации