31

яну

ribbon

Теле кудкудяка и грухти

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

За какво може да се използва странен животински хибрид, който едновременно кудкудяка, грухти и мучи? Вероятно за много неща, непременно включващи и солова кариера в цирка.  В родния български вариант кариерата на хибрида е по-прагматична. Той се използва за изделие, наречено “Телешки колбас”, изготвено по поръчка и разпространявано от известна търговска верига.

При внимателен прочит на съдържанието се оказва, че въпреки присвоеното му име, колбасът не съдържа съставки точно от своя “кръстник”, а именно – незнайното теле.Съдържанието на колбаса е следното: пилешко МОМ, колаген, говеждо месо, свинско месо, вода, нитратна сол, подправки, растителни фибри, овкусител Е 621, стабилизатори: ди-, три- и полифофати, антиоксиданти Е 316, емулатори … Е 407, оцветител Е 120.

За непосветените в тайните на колбасопроизводството трябва да се поясни, че “пилешко МОМ” означава машинно обезкостено пилешко месо, Е621 е мононатриев глутамат, Е316 е натриев ериторбат, Е407 е карагенан, а дифосфатите, трифосфатите и полифосфатите имат съответно обозначения Е450, Е451 и Е452.

Разбира се, “Телешки колбас” има външен вид точно на колбас, вероятно приличен вкус и съвсем приемлива, направо социална, цена. Поблемът му е, че в него напълно липсва ”теле”, което личи и от изписания върху опаковката състав на продукта.

Някак си е невъзможно са се съгласи човек, че пилетата или прасетата могат да го докарат поне на вкус на телешко, дори и след престъпни опити с мутирали гени. Малко по-иначе стои въпросът с говеждото – в крайна сметка всеки вол или престаряла крава някога са били телета.

Европейският съюз обаче е категоричен по въпроса. Съгласно Регламент (ЕО) 700/2007 използването на фиксирани търговски описания за месото от говеда на възраст до 12 месеца е задължително от 1 юли 2008. Така месото от едър рогат добитък на възраст осем месеца и по-малко трябва да се обозначава като “месо от малки телета”, а месото от едър рогат добитък на възраст от 8 до 12 месеца – като “телешко месо”. Абсолютно забранено  според решението на Европейската комисия е използването на описанието “телешко месо”, ако животното е било на възраст над 1 години при клането. На тази възраст месото е говеждо.

Е, случаят с “Телешки колбас” е такъв – производителят си е написал “говеждо месо” и в никакъв случай не е имал предвид “теле”. Как после въпросното “теле” се пръква върху етикета, остава само да се гадае.

Вярно, тъпичко би било колбасът да се обозначи като “Пилешко-говеждо-свински”, но сегашният му вариант си е направо подвеждащ. Поне на теория, защото едва ли ще се намери средностатистически българин, който да повярва, че му продават телешки колбас на цена почти три пъти по-ниска от цената на телешкото в месарниците.

Но пък едва ли може и да се квалифицира като почтена търговска практика.


Подобни публикации