20

ное

ribbon

Стена ще пази Сарафово от шума на автомобили и самолети

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Идеята на бургаския кмет Димитър Николов за строителството на шумоизолираща стена около летището в Сарафово ще бъде реализирана. Това стана ясно от провелата се среща между представители на община Бургас, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Агенция „Пътна инфраструктура“ и депутата Иван Вълков.

Предстои оформяне на юридическите взаимоотношения между страните по проекта и подписване на официален договор. Тогава ще бъдат обявени подробности и срокове за строителство на съоръжението.
Междувременно община Бургас успя да спести време, като предварително изготви технически проект, заплатен с нейни средства.
Шумозащитното съоръжение ще противодейства на транспортния шум от излитащите и приземяващи се самолети и от автомобилния поток, преминаващ по околовръстния път край кв. Сарафово /I-9 Бургас – Варна/.
На тази база и с цел ограничаване на шумовото замърсяване, община Бургас първа в страната разработи Стратегическа карта на шума. Изграждането на шумоизолираща стена около летището е част от мерките, заложени в нея и ще реши окончателно най-наболелия проблем за жителите на Сарафово – шумът от самолетите и автомобилния трафик.
Предвижда се съоръжението да обхване територията по протежение на път I-9. Тя ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела. Стената ще бъде съобразена с ландшафта и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът за експлоатация на съоръжението ще бъде най-малко 30 години.
На срещата своите становища в подкрепа на изграждането на шумоизолиращата стена изразиха Иван Вълков, зам.-кметът Красимир Стойчев, главният архитект Веселина Илиева, директорът на Областно пътно управление Митко Порязов, главният изпълнителен директор на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД – г-жа Алета фон Масенбах, както и главният финансов директор на дружеството Росен Филипов.
Според председателят на транспортната комисия към парламента Иван Вълков, напредват разговорите с Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” за възможните промени във въздушния трафик над бургаските жилищни комплекси “Изгрев” и “Славейков”, за да бъде намален шумът от прелитащите самолети.


Подобни публикации