13

юни

ribbon

Само 9 са приемните семейства в Бургас

”Приеми дете. Създай бъдеще” на М-Тел помага финансово на приемни родители

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Само девет са приемните семейства в Бургас, въпреки че общината дава еднократна помощ от 1 000 лева на всяко от тях, а по този социален механизъм се работи от 2004 година. Това обяви Елена Инджова от “Закрила на детето” на днешното представяне на проекта ”Приеми дете. Създай бъдеще” на М-Тел. Според нея една от причините за минималния брой приемни семейства е фактът, че безработицата в града не е толкова висока, както в други региони на страната.

Оптимистичното е че, от началото на година пет бургаски семейства са кандидатствали да станат приемни родители. Ако бъдат одобрени от социалните работници, те ще влязат в проекта на М-Тел, който предвижда с по 100 лева месечно в продължение на една календарна година да бъдат подпомагани 100, подали заявления през 2012 г. семейства. Ако в тях е настанено дете с увреждания, то сумата се удвоява.

“Този проект няма как да покрие всички нужди на семействата, но целта е да се подпомогне етапа на адаптация на родителите и детето и да популяризира нуждата от този вид грижа”, подчерта Нина Мирчева, директор Корпоративни комуникации в Мобилтел.
Подходът към всяко едно семейство е индивидуален и дори има възможност помощта да бъде изплатена за първите три месеца наведнъж, обясни Михаил Стефанов от Национална мрежа за децата. За миналата година 395 семейства от цялата страна са приели в дома си дете, лишено от родителски грижи.
Общият брой на приемните семейства в България обаче е тревожно малък спрямо броя на изоставяните всяка година деца, които са 2 000. Децата в социалните домове у нас са над 6 хиляди, само бебетата, настанени в домове за медико-социални грижи за деца са 2 508 през 2011 г., а до момента в страната ни има малко над 1 000 приемни семейства.
В икономически аспект едно дете в дом струва на държавата 6 -7 хил. лева годишно. Ако тези пари бъдат насочени към отглеждане на децата, 60-70% от изоставянията могат да бъдат предотвратени, по наша оценка, отбеляза Михаил Стефанов.
Ð’ кампанията ”Приеми дете. Създай бъдеще” участва и детската вокална група “Бон-бон” с концерт в подкрепа на децата, лишени от родителска грижа. На ковцерта на състава на 3 юни бе представено първото приемно семейство в България, което ще получава допълнителна финансова помощ от Ðœ-Тел.


Подобни публикации