12

яну

ribbon

Решението за тръбата пак се отлага

През юли става ясна съдбата на Бургас-Александруполис

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Окончателното решение на България за участието й в строежа на петролопровода “Бургас-Александруполис” се отлага, съобщи Mediapool. Очертава се то да бъде взето в средата на юли 2011 г. Ð’ края на февруари ековедомството трябваше да се произнесе финално дали одобрява или не оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта, която два пъти беше връщана на инвеститора “Трансболкан Пайплайн” за преработка.

Поредното отрицателно становище за екооценката бе дадено на 9 ноември 2010 г. Тогава от МОСВ изтъкнаха несъвместимост на проекта със зоните от европейската екомрежа НАТУРА, през които минава българският участък от трасето на тръбата. На българския клон на проектната компания – инвеститор бяха дадени два месеца за корекции.

От дружеството обаче поискали по-дълъг срок за доработване на алтернативния вариант на първоначалното предложение за претоварване на танкерите със суров руски нефт чрез буйове навътре в морето. Притесненията на МОСВ бяха свързани с това, че в представения им доклад за ОВОС няма категорична оценка как конкретно би се отразил един разлив върху риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти и т.н. Ведомството поиска и представянето на конкретни мерки за борба с евентуални разливи.

От МОСВ са разрешили на “Трансболкан Пайплайн“ да внесе допълнението на доклада за ОВОС до края на февруари, а до края на март ще има решение дали екооценката е одобрена или отново отхвърлена.

При трето отрицателно становище проектът няма да може да продължи.

Ако е положително, ще се насрочи едномесечно обществено обсъждане на проекта с общините, през чиято територия ще мине тръбата. Едва 45 дни след това екоминистърът ще се произнесе с окончателно становище за “Бургас-Александруполис“.


Подобни публикации