12

яну

ribbon

Онкоапаратура за 5 милиона получава МБАЛ-Бургас

Създава се регионален център за ранна диагностика на онкозаболявания

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Над 5 милиона лева за покупка на модерна апаратура за ранна диагностика на рака ще получи Бургаската болница, съобщиха от МБАЛ. Средствата са по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 на ЕС, „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации”.

Проектът, който болницата спечели, е за разкриване на “Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания”, който ще се помещава в МБАЛ-Бургас. С отпуснатите средства, чието усвояване трябва да започне през май тази година, ще се направи ремонт на звеното за образна диагностика, за да може там да бъде разположена модерна апаратура.

Звеното за образна диагностика е едно от най-натоварените в болницата, там годишно се извършват над 84 000 изследвания. То ще бъде оборудвано със система за магнитно-резонансна томография; стационарен дигитален рентгенов апарат за графично-скопични изследвания; компютърен томограф; дигитална ехографска система; ендоскопска система и дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.

Тази система позволява ранно да се видят измененията в белия дроб, а туморите да се отстраняват щадящо за пациента. Така болничният престой се намалява до 1-2 дни, а множество скъпоструващи манипулации и изследвания стават излишни.

Предвижда се Регионалният център за ранна диагностика на онкологични заболявания да обслужва както населението на Област Бургас, така и на Област Ямбол – общо около 580 000 души.


Подобни публикации