1

ное

ribbon

Потомък на поп Сава Катрафилов реставрира паметника му в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

По повод Деня на народните будители в Морската градина на Бургас беше поднесен венец при паметника на поп Сава Катрафилов – деец на българското национално освобождение, свещеник и учител, член на Ботевата чета. Наскоро паметникът беше реставриран от пра-правнука на поп Сава – Атанас Катрафилов. Ð’ поднасянето на венеца се включиха кметът Димитър Николов и заместникът му Красимир Стойчев.

Сава Катрафилов е роден в Елена през 1836 година. Възпитаник на Даскалоливницата – първото класно училище в България, а след това завършил духовна семинария в Болград, Русия. От 1858 г. учителства на много места в България – с. Тодювци, Търновско, Ески Джумая, Разград, Шумен, Бургас (от 1872 до 1875 в училище «Св. св.Кирил и Методий»), Малко Търново, Асеновград и други. Приема свещенически сан и става архиерейски наместник в Разград.
Едновременно с това участва дейно в църковно-националната и революционна борба. Като учител в чирпанското с.Меричлери оглавява бунт срещу против появилите се там протестанти. Член на Чирпанския революционен комитет. Като учител в Хасково е съучастник в покушението срещу Хаджи Ставри. Член е на революционния комитет в Айтос. През 1875 г. се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. Член на щаба на четата, при стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнесъл клетвата. Загива на 19 май 1876 г. в местността Милин камък.


Подобни публикации