1

ное

ribbon

Експертите на общината били прави за взривилия се трафопост

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Потвърдиха се първите прогнози и предположения на консултантите на община Бургас, че неизправността е изцяло в самия трафопост, в защитата му, ние го очаквахме и колкото по-бързо приключи ремонтът, толкова по-бързо хората ще се върнат в домовете си. Това заяви пред радио “Фокус” кметът на Бургас Димитър Николов относно екпертизата на гръмналия в в жилищна сграда трафопост.

Именно, че прегряло масло е причинило взрива на ул “Хан Крум 11″ бе първото предположение на експертите. Според оповестените резултати от лабораторните изследвания на трансформатора, възникналият взрив се дължи на възникнали частични къси съединения в намотките на трансформатора, след което маслото в казана е започнало да кипи – това е предизвикало спукване на единия от високоволтовите предпазители, откъдето излиза голямо количество маслени пари и в комбинация с кислорода от въздуха се образувала взривна смес.

Заключението на втората експертиза е, че наличното в трансформатора масло се е загряло до 600 градуса по Целзий, което е температура, много над максимално допустимата.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза още, че всеки момент трябва да минат съгласувателните процедури по техническия проект, който община Бургас изготвя за ремонт на сградата.


Подобни публикации