7

мар

ribbon

Портовете в Бургас и Варна ще имат излаз на Бяло море

Трансевропейската железопътна мрежа ще ги свързва с Кавала и Александруполис

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

По проект за изграждане на железопътна връзка между България и Гърция започват да работят експерти от двете държави, съобщи БТА. Целта е да бъде създаден комбиниран коридор между Бургас и Варна и гръцките пристанища Кавала и Александруполис.

Експерти от националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) участваха в Кавала в работна среща с гръцките пристанищни администрации по проекта, който ще е част от Трансевропейската мрежа за транспорт TEN-T.
Срещата бе инициирана от гръцките пристанищни администрации и се проведе с подкрепата на Министерството на развитието на Република Гърция. Идеята е да бъде направено съвместнопроучване с нашата страна, средствата, за което да бъдат предоставени от TEN-T. Предстои двете страни да кандидатстват за финансирането на предпроектните проучвания, като тяхната продължителност ще е 18 месеца. Следващата работна среща е планирана за 16.03.2012 г.
Любопитно е, че преди сто години – през 1913 г. по силата на т.нар. Лондонски мир след Балканската война – пристанището на тогавашния Дедеагач /днес Александруполис/ е предадено на България и е имало жп връзка със Свиленград. Градът, заедно с Кавала и цяла Беломорска Тракия остават в пределите на България и след Междусъюзническата война.


Подобни публикации