15

яну

ribbon

Пилотен проект лекува деца с церебрална парализа в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Пилотен проект за лечение на болни от детска церебрална парализа (ДЦП) започна МБАЛ Бургас. Към рехабилитацията на децата се добавя терапия с кислород под налягане, при което се увеличава разтворения в кръвта кислород и по този начин последният достига до тъканите. Това значително подобрява неврологичния статус на децата с ДЦП.

Добрите резултати, постигнати в чужбина и отчетени по медицински конгреси, подтикват ръководството на болницата да разшири приложението на Хипербарната оксигенация. Досега тя се е ползвала най-вече от пациенти с изгаряния и незарастващи рани, гръбначно-мозъчни травми и др. С проекта се занимава д-р Даниела Люцканова, която завежда Сектор по хипербарна оксигенация и има съответните сертификати.
„Планираме да разширим програмата и чрез партньорство с община Бургас и социални домове като включим в нея още деца от Бургас, страдащи от това заболяване”, обяснява д-р Даниела Люцканова. Медицинската статистика показва, че децата, които се раждат с ДЦП са 3 на всеки 1 000. Но това е диагноза, която търпи развитие във времето, стига да се използват всички възможности на съвременната медицина – рехабилитации, терапии, специализирана апаратура.


Подобни публикации