13

сеп

ribbon

Оставете автомобилите за седмица, призоваха бургазлии

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Пикник в парка, велошествие, масов маратон и редица други „зелени“ инициативи ни очакват през следващата седмица в Бургас. За поредна година градът се присъединява към над 1 000 европейски града и обявява седмицата 16-22 септември за „Седмица на мобилността“. „Оставете автомобилите си и почувствайте удоволствието от ходенето пеш или с велосипед“, призова днес бургазлии зам.-кметът Атанаска Николова.

С масов маратон от площад „Тройката“ ще бъде даден стартът на еко-седмицата тази неделя от 10.00 часа. „В търсене на градски съкровища и легенди“ с велосипед ще могат да се включват жителите на Бургас на 22 септември – Европейския Ден без автомобили. Началото на велошествието е от 17.00 часа от площад „Тройката“. Същия ден ще има организиран веломаркет, на който всеки ще може да закупи или продаде колело, ролери и скейтбордове втора употреба или части за тях.
В 18.00 часа до Пантеона ще гледаме демонстрационно шоу на байкъри, скейтъри и ролеристи, което по-късно ще премине в дискотека. Улични артисти ще превземат пешеходните зони в центъра на 21 септември от 18:00 часа. Открит международен форум по въпросите на мобилността ще се проведе същия ден от 15.00 часа в Общината.
През цялата седмица до Пантеона ще бъде позициониран изрисуван с графити автобус, в който ще бъде подредена изложба, представяща историята и любопитни факти от градския транспорт на Бургас. В зелените площи до Пантеона ще бъдат поставени релакс-шатри с осигурен безжичен интернет в тях. Пак там, всеки, който желае, ще може да вземе ролери под наем на символична цена от 2 лева, за която ще получи и урок по каране.
За Седмицата на мобилността „Бургасбус“ ще предложи на жителите на града промоционална карта за пътуване в градския транспорт на цена от 5 лева за 5 дни за 1 линия. Общинският превозвач ще осигури и безплатен превоз за хора с ограничена мобилност до събитията, включени в програмата.
В дните на екологията в Бургас е планирана още широка кампания, посветена на икономичното шофиране. Тя е организирана от „София Франс Ауто“ и предвижда състезание между всички собственици на Peugeot. Желаещите да участват в надпреварата могат да се запишат за участие на burgas@peugeot.bg, като посочат името си, телефон за контакт, както и модела и годината на производство на автомобила си.
Тази година община Бургас обявява и конкурс за фоторепортаж на събитие от Европейската седмица на мобилността, запечатващ най-доброто от програмата от 16 до 22 септември. Снимките трябва да бъдат изпратени по е-мейл на media@burgas.bg не по-късно от 23.09.2012 г. Наградата за автора на най-интересната снимка е велосипед.


Подобни публикации