24

юли

ribbon

Оскверниха фара на бургаското пристанище

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Късно вечерта в понеделник е станало ясно, че са откраднати буквите и цифрите на фара, стоящ на челото на вълнолома в Пристанище Бургас, съобщи Дарик, позовавайки се на очевидци, работещи в порта. Според тях около двадесетсантиметровият надпис „Port Of Burgas” и координатите „42.23.S 27.29.E”, направени от бронз, най-вероятно са изкъртени с чук и секач.

Фарът на бургаското пристанище има дълга история. През 1899 г. френската фирма Sautri & Harle доставя и монтира в пристанището три фара, които представлявали петролни лампи със 187,5-милиметрови оптики. Главният фар е поставен на южния край на източния мол (42°29′ с.ш. и 27°20′ и.д.) и в началото излъчвал постоянна бяла светлина, издигната на 16,7 м надморска височина върху бяла метална кула, висока 8,6 м. На другата година са пуснати в действие и другите два фара, поставени в краищата на малките вълноломи, които ограждат входа на пристанището. Фаровите им кули са високи по 6,7 м.
През август 1909 година държавата поема всички грижи по главния фар, както и по всички черноморски фарове, като иззема собствеността им от френската компания. По това време в основата на фара е поставен барелеф на цар Фердинанд, след 1944 г. е сменен с барелеф на Георги Димитров.


Подобни публикации