22

ное

ribbon

Оперираха бургазлия с рекордна аневризма на аортата

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Съдови хирурзи от Бургаската болница оперираха 65-годишен мъж с рекордно голяма аневризма на коремната аорта. Заболяването е изключително опасно, защото води до разширение на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло. Ако не се оперира навреме, се стига до разкъсване на аортата и кървене, като смъртността е голяма.

„За седмица оперирахме три аневризми на коремната аорта с гигантски размери. За сравнение нормалният диаметър на аортата е от 2,5 см. до 3,5 см. Най-голямата аневризма бе с широчина 16 см. и дължина 18 см., което е рекордно за МБАЛ-Бургас. Втората също бе достигнала големи размери – диаметър 10 см. и дължина 12 см. Въпреки изключителната сложност на тези операции за нас те не представляват трудност”, сподели д-р Огнян Матков.

Началникът на отделението д-р Валентин Василев добави, че операциите на аневризми в Бургаската болница станаха толкова чести, че колегите му могат да ги правят вече със затворени очи. По брой съдови операции МБАЛ Бургас е на първо място сред областите Бургас, Сливен и Ямбол. От началото на година подобните случаи са 14. Операциите са извършени от лекарския екип на отделението по Съдова хирургия с началник д-р Валентин Василев.
Основните причинители на аневризма на коремната аорта са три: атеросклероза в съчетание с остра хипертонична болест, травматизъм и по-рядко специфични заболявания като сифилис и туберкулоза.


Подобни публикации