2

яну

ribbon

На Централния плаж спасяват кръста в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му в Бургас тази година ще се извърши на Централния плаж, заради ремонта на Моста. Желаещите да вземат участие в надпреварата с ниските температурни градуси на морската вода, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден /6 януари, неделя/ от 10.00 до 11.00 часа на Централния плаж /до бар „Нептун“/ само срещу представяне на лична карта, медицинско и декларация за поемане на отговорност за здравословното състояние, съобщиха от общината

Честванията за Йордановден ще започнат още от 08.30 часа в неделя в храм „Св. Богородица“, където Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Ионикий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия.
На 6-ти януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.
Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон – Бургас от дядо Ионикий тази година и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/.
В 11.30 часа започва литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – ул. „Цар Симеон I” – Централен плаж. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.
На 6-ти януари се навършват и 165 години от рождението на поетът и революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12.00 часа пред бюст-паметника в Морската градина на Бургас.


Подобни публикации