14

яну

ribbon

На Иракли можело да се строи, но ДНСК ще провери пак

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Дирекцията на национален строителен контрол (ДНСК) ще извърши проверка на извършващите се в момента строителни работи в двата поземлени имота, за които има издадени разрешения за строеж на територията на местността Кладери в землището на с. Емона. Проверката е разпоредена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на министерството. Резултатите от нея ще бъдат обявени незабавно след нейното приключване.

До проверката се стигна след като екозащитници алармираха, че на плажа край Иракли се строи ваканционен комплекс. На свой ред екомонистърът Нона Караджова заяви, че процедурата за изграждане на ваканционното селище в Кладери, землището на с. Емона в местността Иракли, е законна и няма нито едно възражение.
Извършваните от ДНСК проверки по реда на Закона за устройство на територията не ограничават компетентността на органите на Министерството на околната среда и водите, които биха могли, при преценка, също да извършат проверки и да предприемат действия по реда на Закона за опазване на околната среда, отбелязват от регионалното министерство.
За поземлени имоти с номера – 27454.23.85, 27454.23.63, 27454.23.19 в местността Кладери в землището на с. Емона, собственост на “Дарс Инвест” ЕООД, има издадено и влязло в сила Решение по оценка на въздействието върху околната среда от 11 август 2011 г. от органите на Министерство на околната среда и водите.
За поземлените имоти от Областната дирекция “Земеделие и гори” – Бургас, са издадени решения на Комисията за земеделските земи за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди от 2006 г. и 2007 година. За поземлени имоти с номера – 27454.23.85, 27454.23.63, 27454.23.19 в местността Кладери в землището на с. Емона има влязла в сила кадастрална карта от 2005 година.


Подобни публикации