30

авг

ribbon

Йо-йо маниаци се събират в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

На 1 и 2 септември (събота и неделя) на открита сцена „Охлюва“ ще се състои поредното любопитно събитие – Четвърто национално състезание по йо-йо. В рамките на двата дни на надпреварата жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да наблюдават редица зрелищни състезания и демонстрации на различни техники в йойоинга.

Познато повече като детска игра, заниманието с йо-йо се е превърнало в сериозен и интересен спорт. Той развива качества като търпение, внимание, концентрация, сръчност, амбиция, креативност. Хората, които се занимават с йо-йо, са сформирали едно цяло общество, събират се, за да тренират заедно, разменят клипове по интернет с най-новите тенденции и майстори по йо-йо. Редовни срещи на йо-йо играчите се правят почти всяка неделя в парковете на различни градове на страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Разград и други.
Първите данни за йо-йо датират от 500 г. пр.Хр. в Древна Гърция. Първите йо-йо са представлявали дървени или глинени дискове, а по-късно се правели и от лек метал. Филипински исторически записи свидетелстват, че през ХVI век ловци, криещи се сред гъстите храсти и дървета, са използвали камък, вързан към дълго (до 6 метра) въже, който мятали по диви животни. При несполучлив опит въжето връщало камъка по принципа на действието на йо-йо.
Съвременното йо-йо е създадено през 30-те години на миналия век, когато фирма-производител решава да му сложи лагер. Чрез него е възможно правенето на най-различни трикове. Това напълно променя играчката и днес йо-йо представлява смесица между спорт, хоби и начин на живот.


Подобни публикации