15

фев

ribbon

Испанци от ГРЕ-Бургас грабнаха театрална награда

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

С приза за най-добри дебютиращи режисьори се завърнаха от Националния конкурс на испаноезичните ученически театри Росио Рубио и Рубен Гарсия – преподаватели в бургаската Гимназия за романски езици “Г. Ст. Раковски”. Воденият от тях театрален състав зае място в челната петица на конкурса, който се проведе тази година за дванадесети път, а негов домакин беше София.

Театралната трупа на бургаската гимназия се представи с постановката “Чиракът – любовник” по комедията на  Виктор Руис Ириарте – един авторитетните автори на испанския театър. Общо седемнадесет гимназии, в които се изучава езика на Сервантес, си оспорваха челните две места, които дават право заелите ги да представят България в Мждународния конкурс на ученическите испаноезични театри в Москва.

“Представянето ни наистина може да се оцени като много добро, предвид факта, че съставът на театралната група е съвсем нов, а и колегите-учители от повечето други училища имат натрупан опит в това отношение.”, смята Росио Рубио.

Според нея интересът към участието в спектакъла е бил много голям – на кастинга за 8 роли са се явили над 25 ученици, като критериите за подбор са били не само артистизъм, но и добро владеене на испанския език. “Всички бяха много артистични, по рождение надарени с талант и това им личи.”, убедена е Росио Рубио.

Самата тя е от северозападната испанска провинция Галисия, завършила е и класическа, и испанска филология. Прави магистратура в Университета Болдер в Колорадо, САЩ и преподава испански език там, след което идва в България в търсене на нов, по-различен опит.

Колегата й Рубен Гарсия също е от Северна Испания – от Сантандер, провинция Кантабрия. Завършва история в родния си град, след това учи в Италия, една година преподава в Англия. Завършва и магистратура по испански език.

И двамата преподават в ГРЕ за първа учебна година и както сами признават, все още трупат опит в в преподаването на испанския език на чужденци, при това в тейнейджърска възраст.


Подобни публикации