25

апр

ribbon

За половината плажове няма мераклии

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Все по-малко са желаещите за стопанисване на плаж на концесия. Статистиката сочи, че от общо 210 плажа в България, това лято 100 от тях ще останат без концесионер, съобщи бТВ. Общо 110 плажа са на територията на Бургас ка област. 32 от тях през идващия летен сезон ще останат без стопани.

Част от нежеланите ивици са неатрактивни, скалисти, резервати, ограничаващи търговията, или опасни. Ð’ това число са плажове, като радиоактивния „Вромос”, където за поредна година плажуването ще бъде строго забранено, тъй като още не е почистен от опасните вещества. Ð’ същата графа попада и плажът на къмпинг „Ахелой”, до който има неукрепено свлачище.
Законът ограничава плажната ни ивица. Забравянва се търговската дейност по крайбрежието и издигането на временни обекти. А без тях много от желаещите да стопанисват плаж се отказват. Някои от концесионерите искат дори намаляване на наема заради щетите от морската буря през февруари, която отнесе част от пясъчния бряг.
„Медицинска помощ, спасителна дейност и почистване. За да може един консеционер или наемател да издържа, тоест да поеме тази дейност, той трябва по някакъв начин да печели”, допълва Гребенаров.
Печалбата от 3 или 5 лева на чадър и шезлонг, наем от продавачи на семки, царевица и сладолед или временни капанчета за бира и цаца съвсем не са достатъчни да привличат желаещи да наемат плаж. Някои от градоначалниците на крайморски общини пък предлагат и други варианти.
„Според мен не само кризата, ами и държавната политика, която се води към плажовете, трябва да се промени. Това наистина е държавна граница. Ако плажовете се предоставят на общините, ще бъде по-правилно и по-добре стопанисвани”, смята Иван Георгиев, кмет на Ахелой.


Подобни публикации