31

май

ribbon

Елитът на спортните танци отново в Бургас

За първи път на паркета ще се надпреварват и сеньори

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Рекорден брой двойки ще има на танцовия турнир в Бургас, който ще се проведе в събота и неделя очакват организаторите. Заявки за чуастие са направили досега 357 двойки от над двадесет държави, обяви Андрей Тодоров, президент на Клуб по спортни танци “Бургас 75”.

Най-титулуваният клуб у нас е инициатор на Международния турнир по спортни танци “Купа Бургас”, който е най-големият в България – той е с ранг IDSF International Open и е валиден за класациите в световната ранглиста. Сред организаторите на 26-тото му издание са още община Бургас, Международната федерация по спортни танци /IDSF/ и Българската федерация по спортни танци.

Тази година за първи път се въвежда нова, седма поред, категория на турнира – “Сеньори”. Тя е за състезатели над 19 години, които вече се приключили с активната си спортна дейност. В последните години категорията доби голяма популярност и Международната федерация вече организира европейски и световни първенства в нея.

Председател на 11 членното международно жури, одобрено от  IDSF, ще бъде Петру Гозун, председател на Молдовската федерация по спортни танци. Домакините ще бъдат представени от общо 26 двойки при децата, юношите, младежите и над 19 години. Надеждите за добро представяне са свързани най-вече с осемкратните национални шампиони Салваторе Тодаро – Виолета Янева, които миналата година завоюваха Купата на Бургас в стандартните танци.

Особено ожесточена битка се очаква в латино-американските танци, където са заявили участие почти 70 двойки. Сред тях са елитни състезатели от първата петнадесетица на световната рейтинг листа, включваща 1 000 двойки.

Българска национална телевизия ще отразява турнира в спортните си емисии и ще излъчи на 12 юни четиридесетминутен филм след завършването му по Канал 1 и на 19 юни по сателитния канал.


Подобни публикации