10

сеп

ribbon

Екофилмфест започва в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Традиционният филмов фестивал с екологични филми “Другото лице на глобализацията” ще се проведе днес и утре в Бургас. Прожекциите ще започват от 19.30 ч. в Казиното. Филмите, подбрани тази година, са нови и засягат три основни теми – свръхриболова, енергийната зависимост и храните. Продукции са на организациите “За Земята”, “Грийнпийс” и мрежата “CEE Bankwatch”. За да се представи и наболялата тема с улова на делфини по Черноморието е включена и продукция на Българска национална телевизия – филмът „Солени сълзи”.

Филмите на „Грийнпийс” представят проблема за прекомерния риболов в моретата на страните от Европейския съюз. „Без риба няма рибарство” е основното послание на филмите. Ð’ момента тече реформа на Общата рибарска политика, която се случва веднъж на всеки 10 години. Това може би е последният шанс да запазим морското биоразнообразие.
България участва в този процес – като гласува на европейско ниво. Под въпрос е дали ще гласува за устойчиви риболовни практики или ще подкрепи реформа, която допълнително ще унищожи живота в моретата.
Филмите на „За Земята” поставят въпросите каква храна ядем, от къде тя идва и сигурни ли сме, че генно-модифицираните храни не са част от ежедневната ни трапеза. Има ли други начини да осигуряваме храната си – независими от индустриалното селско стопанство
Мрежата „CEE Bankwatch” дава нова гледна точка върху енергийните ресурси, които използваме – какво се случва в страните откъдето идват ресурсите, как се добива петролът, има ли алтернативни решения. Няма бъдеще, основано на изкопаемите горива е посланието на филмите, които проследяват пътя на горивата от делтата на Нигер до бензиностанциите в Европа.


Подобни публикации